Wortelkanaalbehandeling: alle info op een rij

Wat zijn de symptomen van een wortelkanaalontsteking? En hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling? U vindt hier alle informatie of neem direct contact met ons op.

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen hebben een wortel, deze bevindt zich achter het tandvlees en onder het zichtbare deel van de tand of kies. Een tand of kies bestaat daarmee uit de kroon (zo noemen we het zichtbare deel van een tand of kies) en de wortel ( het niet zichtbare deel). Een wortel heeft altijd minimaal 1 wortelkanaal. Het wortelkanaal bestaat uit meerdere delen; bindweefsel, zenuwen en bloedvaten. Bij een wortelkanaalontsteking is het bindweefsel ontstoken, dat is het binnenste tandweefsel van de kies of de tand. Dit kan meerdere oorzaken hebben waaronder het bederf van een tand of kies, een klap op de tand of kies of een lekkende vulling. In veel gevallen zijn bacteriën de veroorzakers van een ontsteking van het wortelkanaal waardoor een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Hoe merkt u dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft?

Het is niet altijd direct duidelijk te merken dat u een wortelkanaalontsteking heeft en er een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt heftige pijnklachten ervaren maar soms zijn er ook geen duidelijk merkbare klachten. Soms zijn de eerste symptomen dat uw tanden of kiezen extra gevoelig worden voor warm en koud. U kunt een voortdurende kloppende pijn in de tand of kies of kaak voelen. Op het moment dat deze klachten voortdurend heeft, en deze slechts kort te onderdrukken zijn met pijnstillers is het van belang dat u contact opneemt.

Een wortelkanaalsontsteking gaat niet vanzelf over, wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan het uw kaak aantasten en daarmee kunnen meer tanden en kiezen verloren gaan.

Er kan ook gekozen worden voor het trekken van de tand of kies. Hiermee verliest u echter uw eigen tanden, dit raden wij u daarom niet aan. Het is in bijna alle gevallen het beste om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen proberen te behouden.

De wortelkanaalbehandeling

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst een röntgenfoto van de kaak gemaakt om de wortelkanalen te bekijken en te zien waar de ontsteking zit. Vervolgens wordt de bovenkant van de tand of kies geopend en wordt het dode weefsel verwijderd. De tand of kies wordt gereinigd en de ontstane ruimte wordt weer opgevuld met een vulling. Het kan voorkomen dat een tand of kies zo slecht is dat het beter is om deze te vervangen voor een kroon.

Pijn bij een wortelkanaalbehandeling

Veel mensen zijn bang voor een wortelkanaalbehandeling omdat dit pijn zou doen. Dit is over het algemeen geheel onnodig. De te behandelen tand of kies kan goed worden verdoofd waardoor de behandeling pijnloos is. Het komt een enkele keer voor dat de zenuw dermate is ontstoken dat deze gevoeliger blijft ondanks de verdoving.

Na de behandeling is de tand of kies vaak nog wel een aantal dagen behoorlijk gevoelig. Deze pijn is goed te onderdrukken door het gebruik paracetamol.