Facings

Een composiet facing kan uitkomst bieden voor het eenvoudig en snel verfraaien van uw gebit. Zo kan een facing worden geplaatst over de eigen tanden voor het opvullen van spleetjes, afgebroken hoekjes maar ook om tanden wit(ter) te maken en scheve tanden te maskeren. Met composiet facings zijn onze tandartsen in staat om met één behandeling een oogstrelend resultaat te behalen.

Wat is een facing?

Soms kunnen tanden er minder fraai uitzien. Ze staan bijvoorbeeld scheef, zijn verkleurd of er zijn hoekjes van afgebroken. Met een zogenaamde facing is dat uiterlijk te verfraaien.

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt.

Composiet of porseleinen facing?
In onze kliniek worden uitsluitend composiet facings aangebracht. De voordelen ten opzichte van porseleinen facings zijn:

  • Weefselsparend (de tanden worden alleen iets opgeruwd, terwijl bij porseleinen facings veel meer tandweefsel verloren gaat)
  • Vaak vergoed door zorgverzekeraar
  • Aanzienlijk goedkoper dan porseleinen facings
  • In één zitting een stralende lach

Waar dient een facing voor?
Met een facing is het uiterlijk van een tand te verfraaien. Zo kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd. Met facings kunnen we spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Hoe lang gaat een facing mee?
Een facing gaat ongeveer acht jaar mee, maar dit is ook erg afhankelijk van de manier waarop men er mee omgaat. Zo kan hij beschadigd raken door tandenknarsen of het gebruik van de voortanden als gereedschap. Een beschadigde facing kan altijd worden gerepareerd of worden vervangen. Door deze behandeling wordt de tand zelf niet beschadigd.

Hoe wordt een facing aangebracht?
Er wordt een dun laagje composiet op de tand aangebracht nadat deze eerst is opgeruwd. Vervolgens wordt het geheel hoogglans gepolijst en vormt de facing met de rest van het gebit een harmonieus geheel zodat hij niet van echt te onderscheiden is.

Kun je met een facing alles eten?
Ja. U kunt alles eten. Wat u echter moet vermijden is bijten op harde dingen als zuurtjes. Ook op bijvoorbeeld nagels of een pen bijten of met de tanden iets afscheuren, bijvoorbeeld plakband, is af te raden.